Vauvojen osteopatia

helpotusta itkuisuuteen

Vauvojen osteopatia
Vauvojen osteopatia

Vauvojen osteopatia auttaa:

  • Imuotteen haasteisiin*
  • Kehon toispuoleisuuteen ja epäsymmetriaan
  • Itkuisuuteen
  • Vatsavaivoihin
  • Refluksioireisiin ja pulautteluun

*Tutustu artikkeliin "Osteopatia imemisvaikeuksien tukihoitona"

Vauvojen osteopatia

Osteopatia on erinomainen hoitomuoto kehon jumeihin ja kiputiloihin myös perheen pienimmille. Vauvojen osteopatia on hellävaraista ja toteutetaan aina vauvan tahtiin.

Tyypillisimmät syyt hakeutua vauvojen osteopatiaan ovat imuotteen ja syömisen haasteet, suun ja pään alueen kireydet, toispuoleisuus, ylijäntevyys, vatsavaivat, kierokaulaisuus eli torticollis, refluksi, itkuisuus, koliikki ja ummetus. Lisäksi vastaanotolle tullaan usein lähetteellä kireän huuli- tai kielijänteen leikkauksen jälkeen. Vauvan voi tuoda osteopatiaan myös ilman varsinaisia oireita ja missä iässä tahansa.

Vauvojen osteopatia - mitä käynnillä tapahtuu?

Vauvojen osteopatian ensikäynti sisältää kattavan haastattelun, havainnoinnin, tutkimisen ja hoidon. Vauvan hoitoaika on noin 20 minuuttia ja hoito tapahtuu esimerkiksi sylissä, lattialla tai hoitopöydällä. Käynnille on varattu runsaasti aikaa, jotta vauvaa voi hoidon aikana rauhassa syöttää tai vaipan voi huoletta vaihtaa ilman kiireen tuntua. Imetyksen haasteissa käyntiin voidaan sisällyttää myös imetysohjausta.

Osteopaattia kiinnostaa myös äidin vointi, raskauden ja synnytyksen kulku ja niistä palautuminen, sillä kohtuajan asennot ja synnytys saattavat jättää vauvan kehoon jännitteitä ja kireyksiä. Äidin vointi vaikuttaa vauvan vointiin ja toisin päin. Useimmiten paras lopputulos saavutetaankin hoitamalla sekä äitiä että vauvaa.


Itkuisen vauvan kanssa vastaanotolle tuloa ei tarvitse jännittää. Meidän ihanat pienet asiakkaamme ovat usein poikkeuksellisen itkuisia ja kipuilevia ja itku onkin yksi oire, jota hoidetaan. Emme siis oleta vauvojen olevan rauhallisia hoitotilanteessa.

Olemme tottuneet itkuun ja yleensä aina löytyy keino rauhoittaa vauva. Hoito voi tapahtua esimerkiksi vanhemman sylissä, liikkeessä tai syöttäessä.


Lasten osteopatia

Lasten hoito on hyvin hellävaraista ja etenee aina lapsen ehdoin. Osteopaatti pyrkii helpottamaan oireita purkamalla kehosta jännitystiloja ja liikerajoituksia sekä rauhoittamalla hermostoa.

Lasta voidaan hoitaa lattialla, sylissä tai hoitopöydällä. Lasten hoitoaikoihin sisältyy haastattelu, havainnointi, tutkiminen ja hoito sekä ohjeet kotiin. Lapsen hoito itsessään kestää n. 20-30 minuuttia.

Isommilla lapsilla syyt hakeutua osteopaatille  ovat hyvin samankaltaisia kuin aikuisillakin. Taaperoiässä sattuu paljon arkisia muksahduksia, pään kolautuksia ja putoamisia, jotka voivat vaikuttaa lapsen kehon herkkään toimintaan. Isommilla lapsilla puolestaan korostuvat erilaiset urheiluvammat ja kasvuun liittyvät haasteet.

Tavallisia syitä hakeutua osteopaattiseen hoitoon lapsuusiässä ovat erilaiset kehon kiputilat, päänsäryt, vatsavaivat, vammojen jälkitilat, uniongelmat, toistuvat infektiot, korvatulehduskierteet ja kasvukivut sekä rasitusvammat.


Olemme Suomen osteopaattiliiton jäseniä.